28.9.2014

Paimennustaipumustesti

Viikko sitten islanninlammaskoira Almur kävi suorittamassa paimennustaipumustestin hyväksytysti ja siitä sitten syttyi kipinä, että josko minäkin likkojeni kanssa. Luin kyseisestä testistä ja ikärajan tosiaan ollessa 7 - 24 kk kävin etsiskelemään, josko jostain löytyisi paikka. SSKY:m nettisivuilla ilmoitettiin yhdestä vapaasta paikasta ja kokeilin sähköpostilla, josko meitä onnistaisi. Ja onnistihan meitä.

Eilen ajeltiin jo Vehmersalmelle ja yövyttiin Viitakossa. Yllätys oli suuri, kun varaamassani huoneessa oli oma sauna ja tottahan toki se laitettiin päälle heti! Saunottiin ja istuskeltiin Arin kanssa iltaa ja suunnattiin hyvissä ajoin nukkumaan.


Tänään oli herätys sitten 5:30 jotta ehdittiin syödä aamupala ennen Kuttukuun -tilalle menoa. Ilmoittautumassa piti olla kello 7:00 ja oltiin vähän jälkeen seitsemän paikalla. Ilmoittautuessa ostin samalla kisakirjan, eihän sitä tiedä jos vaikka innostuukin. Tuomari Maija-Liisa Pasanen piti puhuttelunsa ja se rentoutti sangen mukavasti siltä vähäiseltäkin jännitykseltä.

Arvottiin numerot koirakoille suoritusjärjestykseen ja sitten koirat käytettiin pikku lenkillä. Aitaukseen otettiin viiden koirakon ryhmiä kerrallaan. Meillä oli numero neljä joten oltiin jo heti ensimmäisessä porukassa. Jokainen aitauksessa oleva koirakko vuorollansa kävi tuomarin luona tervehtimässä ja jutustelemassa omia taustojaan. Sitten koira vapaaksi ja kierrettiin muut koirakot. Sen jälkeen kierrettiin pyöröaitaus ja Iris jo siinä kohtaa nosti haukut pystyyn lampaille. Vielä takaisin tuomarin luokse ja tuomari piti koirasta kiinni kun itse juoksit pyöröaitauksen taakse piiloon huutelemaan koiraa luokse.


Luontaisten ominaisuuksien testaamisien jälkeen koirakot ulos aitauksesta ja sitten jokainen omalla vuorollansa isoon aitaukseen ja sitten pyöröaitaukseen testaamaan paimennustaipumuksia. Irishän haukkui ja liikuttikin laumaa sen verran, mitä p*skan jauhamiselta ehti.


Iris suoritti paimennustaipumustestin hyväksytysti ja kyllä syttyi kipinä päästä taas pian opettelemaan paimennuksen saloja!

Luontaiset ominaisuudet
Sosiaalisuus ihmisiä kohtaan - Luoksepäästävä, avoin
Sosiaalisuus muita koiria kohtaan - Hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen
Fyysinen olemus - Välinpitämätön, valpas
Tottelevaisuus - Hieman välinpitämätön/levoton
Asenne - Rauhallinen, varma

Paimenustaipumukset
Kiinnostus laumaan - Hakeutuu lauman luo
Laumaa lähestyminen - Huomioiva/hieman epävarma/Yli-innokas
Lauman kohtaaminen - Huomioiva/hieman epäröivä

Tyyli
Käyttää silmää lauman hallitsemiseen - ei lainkaan
Osoittaa pyrkimystä tasapainoittaa laumaa ohjaajalleen - Paljon
Sopeuttaa voimankäyttöä laumaa kohtaan - Vähän
Työskentelee haukkuen - Vähän
Pyrkii kasaamaan laumaa kokonaisuutena - Vähän
Työskentelee keskilinjalla - Vähän
Työskentelee liikkeen kautta - Paljon

"Potentiaalinen, hyvä vaihtoehto harrastukselle, hyvä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti