21.12.2012

Vinkkejä koiranpentua varten - 0 - 8 viikkoa

Íriksen tuloon on enään kuusi pitkää ja piinaavaa päivää. Olen lukenut ahmimalla koirakirjoja ja jossain vaiheessa törmäsin sellaiseen metodiin, kuin Amiching Bonding. Googletin ja löysin Kuinka puhutaan koiraa? - blogin ja koin suorastaan valaistumisen. Lähdin heti lainaamaan kirjastosta Jan Fennellin kirjoja, ensimmäiseksi luin Kuuntelen koiraani ja sitten olen perehtynt Koiran seitsemän ikää -kirjaan.

Jälkimmäisessä kirjassa käsitellään koko koiran elinikää ja olen kokenut sen erittäin hyödylliseksi tälle ajankohdalle. Olen tehnyt muutamia muistiinpanoja ja jaankin niitä nyt blogissani aina silloin tällöin teidänkin valaistumiseksi.

Pennun nimeltä kutsuminen
  • Katsekontakti on ratkaisevan tärkeä. Kun kutsut yhtä pentua, ne saattavat kaikki katsoa sinua, mutta sinun pitää katsoa vain sitä, jota puhuttelet.
  • Pidä huolta, että ilmeesi on pehmeä ja kutsuva. Älä tuijota äläkä näytä huolestuneisuutta.
  • Kun lausut pennun nimen, lausu se iloisesti: äänensävyn pitäisi olla pehmeä, niin kuin elekielenkin.
  • Jos koira tulee luoksesi yksin, kehu sitä lämpimästi ja toistele sen nimeä.
  • Jos koko pentue tulee, pidä huolta että kehut vain sitä koiraa jota tarkoitit; yhtenä tavoitteena on opettaa samalla muille pennuille, ettei lausumasi nimi ole  niiden nimi, oikeaa pentua kiittämällä edistät tätä asiaa.
Leikkiminen
  • Älä anna pennun sanella leikkiaikoja!
  • Älä kannusta vetoleikkeihin!
  • Älä siedä puremista!
Sisäsiisteys
  • Saata koira tarpeilleen ensimmäiseksi aamulla, aterioiden jälkeen ja unilta herättyä.
  • Viivy sen seurassa puutarhassa tai ulkoilualueella.
  • Kun näet sen tekevän lammikon, palkitse se kiitospalalla ja vahvista positiivista mielikuvaa sanalla tai lauseella jota aiot käyttää siinä yhteydessä, esim. "tee asiasi".
Kynsien leikkaaminen 
  • Nosta pentu maasta pöydälle tai muulle sopivalle tasolle. Pitele sitä paikoillaan toisella kädellä pallean kohdalta ja ota käsittelyyn yksi tassu kerrallaan.
  • Kynnessä on ydin, jos leikkaat sen poikki, siitä vuotaa runsaasti verta. Sinun tulee siis toimia erittäin varovasti välttääksesi sitä. Pikkupentujen kynnen päässä näkyy selvä valkoinen osa, leikkaa siitä pieni pala kerrallaan kunnes näet ytimen pilkottavan.
  • Jos annat kynnen kasvaa pitkäksi, ydinkin kasvaa pitemmäksi. Säännöllinen kynsienleikkuu turkinhoidon yhteydessä auttaa pitämään ytimen vetäytyneenä.
  • Jos pennulla on tummat kynnet, et havaitse ydintä niin helposti. Siinä tapauksessa on viisasta hioa kynnen kärki tylsäksi kynsiviilalla. Myös sementtialustalla liikkuminen saattaa auttaa tylsistyttämään kynsiä.
  • Varaa lähettyville desifiointiaine tai sidetarpeita vahingon varalta.

3 kommenttia:

  1. Miksi ei vetoleikkejä? :) Joidenkin laumisten kanssa asian ymmärrän, mutta vaikka palveluskoirat ja harrastuskoirat - miksi ihmeessä ei vetoleikkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Painotan myös seuraavaa perussääntöä: koiranomistajan ei koskaan pitäisi ryhtyä vetoleikkeihin koiransa kanssa. Siihen on kaksi erittäin hyvää syytä. Ensiksikin vetoleikeissä koira saa sanella säännöt. Toiseksi - mikä on ehkä vielä pahempaa - vetoleikeissä on vaarana, että koira aistii olevansa fyysisesti omistajaansa voimakkaampi. Ja jos se alkaa uskoa olevansa vahvempi kuin johtajansa, se alkaa pohtia, vieläkö ihmistoverin on syytä antaa pitää johtajuutensa." - Suora lainaus Jan Fennelin kirjasta "Kuuntelen koiraani".

      Suosittelen lämpimästi perehtymään kyseiseen metodiin vaikka kirjojen kautta tai lukemalla Kuinka kuuntelen koiraani? -blogia. :)

      Poista
  2. Olen tutustunut ja suurimmaksi osaksi olen pitänyt lukemastan, tuo vetoleikkiminen ei vain kyllä käy mun järkeen. :)

    Ei mun koirat ainakaan sääntöjä sanele, mä aloitan leikin ja leikin niin kauan kuin haluan, ja voitan myös aina jos haluan (heikkoitsetuntoisen koiran voin antaa voittaa mut). Jos koira saisi otettua lelun itselleen, pidän huolen, että mulla on niin hyvää ruokaa tai parempi lelu, että se voitettu lelu jää aivan kakkoseksi. Eikä mun omilla koirilla kyllä ole ikinä ollut mitään ongelmia luovuttaa lelujaan mulle, jos ne haluan. :)

    Kyllähän koira tuossa saa itse päättää kuinka lujaa vetää jne, mutta en millään usko, että sen takia koira voisi keksiä, että määrää yhtään mitään muuta, vaikka tuollaisia pikkujuttuja saakin itse päättää. Tietty on aina koirakohtaisia eroja, mutta näin yleisesti katsottuna.

    Täytyyhän työkoirienkin päättää asioita monesti itse, jopa silloin kun tulee käskyä tehdä jotain niin pitää koiran päättää toimia toisin. Omalla kohdallani tulee mieleen esim tuo mun pk. collie jonka kanssa ollaa käyty paimentamassa. Itse en näe tilannetta koiran kulmasta ja joskus koira tekeekin asian eri tavalla kuin pyydän (eli tavallaan jopa uhmaa käskyäni), mutta huomaankin että noin sen pitikin toimia koska muuten ois mennyt huonosti. Sama noissa valjakkohommissa mitä harrastan tuon huskyn ja collienkin kanssa, niissä on myös ollut samanlaisia tilanteita.

    VastaaPoista