13.3.2014

Nivelrikkoa ja irtopaloja

Tänään vihdoin ja viimein sain tutkitettua Lumon. Neiti on lähes koko ikänsä istunut ja mannut hassusti ja välillä juossutkin toispuoleisesti. Ensimmäiset ontumiset kun havaitsin, tuli varmemmaksi ajatus, että jotain on huonosti kissani nivelissä.

Alkujaan vein Lumon eläinlääkääriin, koska halusin löytää syyn turkin sameudelle. Veriarvot olivat kaikki ok, mutta röntgenkuvat eivät kertoneet mitään maailman parhaita uutisia. Tiedossahan se takaraivossa oli, että kissassa on jotain vialla, en vain osannut kuvitella mitä ja kuinka paljon.


Röntgenkuvissa havaittiin oikeassa polvessa olevan irtopaloja sekä nivelrikkomuutoksia. Oikeanpuoleinen lonkkanivelkään ei aivan priimasti ole lonkkamaljassa. Vasen puoli takaraajoista kuitenkin näytti olevan kunnossa.


Nivelrikko on yleisin niveltulehdusmuoto, joka johtuu kulumisen aiheuttamasta nivelten ruston rappeutumisesta. Joissakin tapauksissa se voi alkaa vammautumisen tai leikkauksen seurauksena. Nivelet jäykistyvät ja kipeytyvät sekä liikkuvuus heikkenee vähitellen. Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta eläimen oloa voidaan helpottaa erilaisin hoitomenetelmin.

Lumolle aloitin nyt Seraquin -täydennysrehut, joita syötän noin kuukauden ajan ja sitten siirrytään nivelkipuja hillitsevään ruokaan. Lumo saa Cartrophen-pistossarjan ja kokeilen myös akupunktiota ja jos kissa hoitoon vastaa, harkitsen kultaimplantteja.

1 kommentti: