9.1.2013

Auron

Kaverin eläin -kirjoituksiin sain haastateltua ystäväni Reetan ja hänen miehensä Jannen. Heiltä löytyy reilu vuoden ikäinen afrikkalainen kääpiösiili Auron.


Reetta ja Janne päättivät kesällä 2011 hankkia siilin. Kaapin ja tavaroiden hankkiminen ei ollut hankalaa, mutta itse siilin hankkiminen sitten olikin asia erikseen. Reetta oli yhteydessä moniin eri kasvattajiin ja yksi siilivaraus hänellä olikin, mutta se sitten jäi kun siiliemo kuoli ennen astuttamista. Koska siiltä alettiin etsimään talvella, oli tarjonta silloin vähäistä. Puolen vuoden etsintä sai Reetan turhautuneeksi, ja monella siiltä hankkivalla siilin hankinta tuppaa juurikin tässä vaiheessa.

Auronin asumus
 Internetistä löytää vaikka ja mitä, ja niin löysi Reettakin erään blogin, jossa siilikasvattaja kertoili omista siileistänsä. Ilmeni, että kasvattajalla oli poikasia, joten Reetta lähetti avoimen hakemuksen, joka saattoi enemmän muistuttaa romaania kuin hakemusta.


Viralliset siilikasvattajat ovat hyvin tarkkoja, kenelle siilejä myyvät. Siilin hankkimista suositellaan harkittavan tarkasti lapsiperheeseen, koska siilit ovat ilta-/yöeläjiä. Työssäkäyville ihmisille ja/tai jo kouluikään ehtineiden lasten perheissä siili on sitä vastoin melko helppohoitoinen lemmikki.
"Päivittäiseen hoitoon kuuluu siilin riittävästä ravinnosta ja nesteen saamisesta huolehtiminen, asumuksen siivous ja siilin kanssa touhuaminen. Yhdessäolon aikana kannattaa tarkastaa siilin tassut niiden ympärille kiertyvien hiusten ja lankojen varalta. Siili olisi hyvä punnita noin kerran viikossa, sillä äkillinen painon lasku ja nousu voivat olla merkki sairaudesta. Myös tassut on hyvä pestä, jos ne ovat likaiset. Siilin voi tarvittaessa satunnaisesti jättää yöksi yksin kotiin kunhan muistaa jättää riittävästi ruokaa ja juomaa saataville."
 - Suomen siiliyhdistys ry

Reetta on aina ollut kiinnostunut siileistä. Jannen kotipaikan pihassa käy kesäisin paljon villisiilejä ja aina kun sellainen sattui pihalle eksymään, oli Reetta tekemässä tuttavuutta piikikkäiden tuhisijoiden kanssa. Oma siili käytiin hakemassa Nurmijärveltä 29.1.2012.


Auron ruokailee iltaisin herättyään, erityinen lempiherkku on tuhatjalkaiset. Siilit ovat luonnossa hyönteissyöjiä, joten myös lemmikkisiilien ravinnon tulee koostua suureksi osaksi erilaisista hyönteisistä, sekä muista tuoreista ja laadukkaista aineista. Ruoan kanssa siilille on myös annettava päivittäin vitamiinilisää. Auronille tarjoillaan seuraavia ruokia:
  • keitettyä jauhelihaa/kanaa
  • laktoositonta raejuustoa/kermaviiliä, silloin tällöin myös maitoa
  • jauhomatoa
  • tuhatjalkaisia
  • sirkkoja
  • etanoita
  • kuivattuja silkkitoukkia
Usein ruokailun jälkeen Auron menee ottamaan vielä pienet torkut.


Reetalta ja Jannelta löytyy myös kaksi kissaa. Kissat saattavat seurailla Auronin menemisiä, joskus vähän tassulla kokeilevat, mutta siili on selkeä pomo talossa.

Mallu ja Tilppa
Siilit ovat sottapyttyjä. Auron on "sisäsiisti", jos vain malttaa juoksupyörältä poistua hiekkalaatikolle. Reetta putsaa juoksupyörän joka päivä, samoin hiekkalaatikon. Siilikaapin sanomalehdet vaihdetaan myös joka päivä.

Auron on osallistunut siilien PET -näyttelyihin (tuffarit) 20.10.2012. AVO luokasta tuli 2. sija. Auronin luonnetta oltiin kuvailtu seuraavanlaisesti: Vilkas, sosiaalinen, kiltti, ei pörhistele. Yleisvaikutelma oli seuraavanlainen: Äijämäinen, todella kaunis väri, aika sopusuhtainen, mutta hieman kiinnitettävää ruokavalioon huomiota. Tuolloin siili painoi n. 380 g (tällä hetkellä 346 g) ja afrikkalaiset kääpiösiilit kasvavat n. 15-20 cm pituisiksi ja painavat n. 250-500 g. Auron sai myös kunniamaininnan erikoisen värinsä puolesta.

Väri ja kuvio on musta pinto.
 "Erittäin suositeltavaa hankkia viralliselta kasvattajalta ennemmi ku villiltä kasvattajalta tai eläinkaupasta."
 - Reetta
Nimi SY Hopeatassun Hugo-Hogg Auron "Auron"
Syntynyt 4.12.2011
Sukupuoli uros
Laji afrikkalainen kääpiösiili

1 kommentti:

  1. Auronin ja Miljan rakkauslapsista löytyy kuvia miun blogista http://marsun-siilielamaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista